Aanbevelingen

Naar aanleiding van de rapportage wil No More Blackface Leiden de gemeente Leiden, het Centrummanagement en de stichting Sinterklaas in Leiden de volgende vijf aanbevelingen geven:

1. Breek in 2019 met Zwarte Piet als figuur in de intocht en in het Huis van Sinterklaas. Zorg ervoor dat de Piet-figuur ontdaan wordt van alle racistische kenmerken.

Dat houdt in: schmink slechts in enkele vegen, waarbij de eigen huidskleur van de acteur duidelijk zichtbaar blijft, geen krullen- en kroespruik, geen rode of roze lippenstift, geen zwarte handschoenen, geen zwarte maillot, en geen gouden oorbellen.

2. Zorg ervoor dat de versiering tijdens de intocht en in het Huis van Sinterklaas ontdaan wordt van Pieten met racistische kenmerken.

3. Verhinder dat extreem-rechtse of andere groeperingen zich (verkleed als traditionele Zwarte Pieten) kunnen ophouden in de stad, en zich kunnen aansluiten bij de officiƫle intocht.

4. Zorg ervoor dat Zwarte Piet geweerd wordt uit alle publieke ruimten, met name uit de instituties waar de gemeente (extra) verantwoordelijkheid voor draagt, zoals de openbare bibliotheek, openbare zwembaden, buurthuizen en scholen.

5. Neem een duidelijk standpunt in dat de Zwarte Piet-figuur in Leiden niet meer gewenst is, en draag dat ook openlijk uit.

No More Blackface Leiden zal ook in 2019 blijven pleiten voor het ontdoen van alle Pieten van racistische kenmerken, zodat het Sinterklaasfeest eindelijk een feest voor alle kinderen kan zijn.