Aanbevelingen

Naar aanleiding van de rapportage wil No More Blackface Leiden de gemeente Leiden, het Centrummanagement en de stichting Sinterklaas in Leiden de volgende vijf aanbevelingen geven:

1. Zorg dat Zwarte Piet verdwijnt uit alle openbare ruimten in de stad. Dat wil zeggen: naast de officiƫle intocht ook bij lokale intochten in bijvoorbeeld winkelcentra, uit publiek toegankelijke Sinterklaas-evenementen, uit winkeletalages, etc. Spreek mensen, bedrijven of organisaties die Zwarte Piet in de openbare ruimte brengen daar actief op aan en handhaaf zo nodig.

2. In het bijzonder: zorg ervoor dat Zwarte Piet geweerd wordt uit alle publieke ruimten waar de gemeente (extra) verantwoordelijkheid voor draagt, zoals de openbare bibliotheek, openbare zwembaden, buurthuizen en scholen.

3. Breek in 2020 volledig met Zwarte Piet als figuur in de intocht, en zorg ervoor dat de Piet-figuur ontdaan wordt van alle racistische kenmerken. Dat wil zeggen: slechts enkele vegen schmink (waarbij de huidskleur ook van een afstand duidelijk zichtbaar is), geen zwarte maillots en/of handschoenen, geen kroespruiken. Of bedenk een geheel andere figuur. Spreek de medewerkers van het kinderdagverblijf aan op hun juten zak, en vervang de pakjes op de boten door pakjes met pakpapier zonder Zwarte Pieten. Haal de kist met karikaturale afbeelding voorgoed weg uit het Huis van Sinterklaas.

4. Neem een duidelijk standpunt in dat de Zwarte Piet-figuur in Leiden niet meer gewenst is, en draag dat ook openlijk uit.

5. Rapporteer uit eigen beweging aan de gemeenteraad en de stad welke acties zijn ondernomen om het Sinterklaasfeest in Leiden te ontdoen van de racistische karikatuur van Zwarte Piet, en evalueer uit eigen beweging het effect van deze ondernomen acties.

No More Blackface Leiden zal ook in 2020 en daarna blijven pleiten voor het ontdoen van alle Pieten van racistische kenmerken, zodat het Sinterklaasfeest eindelijk een feest voor alle kinderen kan zijn.

Lees hier ook de aanbevelingen naar aanleiding van onze rapportage over de intocht van 2018